Spelrecension: Super Mario Galaxy 2

Betyg 5 av 5

Plattform: Nintendo Wii

Spelutvecklaren heter Nintendo.

Spelet handlar om våran favoritrörmockare Super Mario som åter igen måste rädda Prinsessan Peach från den allt för girige sköldpaddsdraken Bowser mitt ute i världsrymden.

Fast den här gången har Bowser käkat Power Stars (kraftstjärnor) Så han har blivit stor som ett hus. Så det blir något tuffare den här gången faktiskt. Annars så är det mesta sig väldigt likt originalspelet, men det finns en hel del nya roliga funktioner och figurer. Väl ute i rymden så hamnar Mario på en planet som är ombyggt till ett slags rymdskepp utav dom fredliga Lumas och deras ledare Lubba som också är en Luma, fast han är en stor sådan. Dem andra Lumas är ganska små, stjärnformade varelser som ständigt leveterar. Lubba och Lumas bygger superkvickt om rymdskeppet så att det ser ut som Marios huvud och Lubba utser Mario till kapten i utbyte att han samlar ihop en himla massa Power Stars som bränsle till rymdskeppet så att Mario kan rädda Peach. Men vägen dit är lång och farlig.

Nya karaktärer:

Lubba, detta är Luma-folkets ledare. Han är en stor tjock Luma med lila hud och bär blårutiga byxor som sitter åt väldigt tajt (ha ha). Han tycker om att skämta och är alltid nyfiken på nya saker och figurer som dyker upp på rymdskeppet och brukar be Mario att kolla upp vad för något/någon det är. Det kan även vara något bra för eget bruk.

lubba

Luigi, detta är Marios yngre bror som också har kommit med ut i rymden. Precis som Mario har han blåa arbetsbyxor och en något mindre svart mustasch. Han har även en grön tröja och en grön mössa med ett ”L” på. Han är faktiskt även spelbar i det här spelet, vilket han inte var i ettan där han bara hade en liten biroll. Luigi fungerar på precis samma sätt som Mario fast han kan hoppa något högre bara och han har förmågan att sladda till när han slutar springa. Det finns både för- och nackdelar med honom, men han funkar bra ändå. Luigi finns i början av vissa nivåer då man kan välja att byta ut Mario mot honom. När man har klarat av nivån så får man spela som Mario igen. Det sägs även att Luigi är väldigt rädd för just spöken. Vilket man verkligen kunde se i hans egna spel ”Luigi’s Mansion” till ”Gamecube” där Luigi sprang omkring och jagade en massa spöken med en slags dammsugarmaskin (Poltergeist 3000) på ryggen. Lite inspirerat av ”Ghostbusters”.

Yoshi, detta är Marios tama dinosariekompis som han brukar använda som riddjur. Yoshi är grön, har en sadel och skor. Han går nämligen på två ben. Han är något större än Mario och han är också väldigt söt. Yoshi finns med på vissa nivåer och man hittar honom fullvuxen i ett fläckigt ägg. Yoshi kan äta äpplen och han kan även käka upp de flesta fienderna också (han är helt och hållet omättlig med en mycket märklig ämnesomsättning, han växer inte ens) och då värper han Star Bits (samlingsobjekt). Man kan få fram tungsiktet genom att sikta på skärmen och trycka på B-knappen med hjälp av Wii-remoten. Då slänger han ut sin långa tunga mot äpplen och fiender eller vissa dragobjekt (bland annat utdragningsbara avsatser och jättestora frukter som är för stora för Yoshi att äta upp).

Det finns några speciella power-ups för just Yoshi, och det är en röd chilifrukt som gör honom supersnabb så man inte kan få stopp på han, en blå stor frukt som blåser upp Yoshi som en stor heliumballong så han stiger upp i luften och en gul slags frukt som får honom att lysa upp som en lampa på mörka områden så att man kan se nånting. Favoriten enligt mig själv är nog ändå ballongfrukten, den är jättekul.

Det finns även några nya roliga power-ups för just Mario och det är en slags superborr som låter en borra sig supersnabbt rakt igenom en planet och ut på andra sidan, riktigt coolt, sedan finns det en skön och fluffig molnkostym som låter en att skapa moln för att komma högre upp i luften, och sedan även en stenkostym som gör att Mario kan packa in sig i en massa sten i form av ett stort klot, så att man kan rulla fram som ett bowlingklot rätt på fiender. Sedan finns förstås alla dom andra fina power-upsen från föregångaren med också.

Det som är så bra med just ”Super Mario Galaxy 2” är att det finns så mycket mer variation än det finns i ettan. Variation är väldigt viktigt och det finns det som sagt rikligt med det i detta spelet.

Det finns en grej som jag blev lite sur över och det är att jag förlorade omkring 70 st guldmynt när jag dog mot ett stort sablans metallskrälle till boss i spelet. Men det förlåter jag för jag fick senare tag på omkring 145 st guldmynt och det är ju minst dubbelt upp. Ka-ching!

Jag skulle kunna rekommendera ”Super Mario Galaxy 2” till dom älskade ettan eller till dom som bara vill njuta av ett supergrymt plattformsspel. Man behöver faktiskt inte ha spelat det första spelet, för konceptet är detsamma:Man ska rädda Peach från Bowser och samla ihop en himla massa Power Stars i en massa olika galaxer. Men med alla sina nya funktioner och sånt, så är ”Super Mario Galaxy 2” ännu bättre än originalspelet som är ruskigt bra faktiskt.

grafikexempel

Spelet har precis samma gulliga grafik och design och även ljud som ettan. Och precis samma underbara spelkontroll. Ett sant mästerverk verkligen.

Betyg: 5/5

Skrivet av:

Publicerad 13 december 2016 i Recensioner | Texter