Spelrecension: Rayman Legends

Betyg 4 av 5

Spelutvecklaren Ubisoft Montpellier har utvecklat ett nytt spel som heter Rayman Legends.

Det finns en liten story om att Rayman har sovit hundra år, under de här hundra åren har monstren invaderat världen och tagit alla teensyer. Spelet börjar med en träningsbana där man lär sig kontrollerna och hur man styr Rayman, det funkar väldigt bra i början för jag lärde mig ganska fort. Sedan kommer man till galleriet där man väljer tavlor som leder till olika banor. I galleriet finns även en tavla som leder till utmaningar där man gör olika mål mot andra spelare.

Rayman ska samla lummar och rädda teensyer men det finns mycket hinder man måste komma förbi, det blir svårare ju längre in i spelet man kommer. En lum är en sorts guldfluga. Teensyer är en slags minitrollkarl, när man fångar dom så kan man låsa upp nya banor och världar som ser ut som tavlor. Banorna är ganska varierande och dom har olika teman, den sista banan i varje värld är en musikbana som man måste hålla takten till när man spelar igenom den, låtarna är covers av kända låtar. Det finns ett samarbetsläge där man kan koppla in fler kontroller och spela upp till 4 personer, men jag har inte testat samarbetsläget.

Fler karaktärer blir spelbara efter man har räddat dom från skurkarna, man måste samla ett visst antal teensyer för att låsa upp de banorna där man räddar karaktärerna. Kontrollerna var ganska enkla tyckte jag. Man styr karaktären med bara en styrspak, och så kan man hoppa och attackera fienderna. Ett exempel på pussel i spelet är att man har med sig en figur som heter Murfy som kan flytta på plattformar för att Rayman ska kunna komma vidare.

Grafiken var i 2D men den var bra för det är färgglatt och varierande. Ljudet var också bra, man hör när man attackerar och räddar teensyer och samlar lummar. Jag tyckte extra mycket om när man kunde skrapa lotter i spelet för att få fler banor på tavlan ”Back to Origins”. ”Origins” är banor från Rayman Origins som är föregångaren till detta spel. Jag har inte spelat originalet så det är väldigt bra att det finns banor från det tidigare spelet. Man kan även få varelser, ett slags samlarobjekt, lummar och teensyer.

Det som jag tyckte var mindre bra var att vissa banor är väldigt svåra att klara för att dom är på tid så man får skynda sig och då går det inte.

Jag rekommenderar spelet till alla som gillar plattformsspel och man måste ha tålamod ifall man misslyckas. Spelet finns till PC, PS4, PSVITA, WII U och Xbox One, tidigare PS3 och Xbox 360, jag har bara spelat det till PS4.

Spelet får spelas från 7 år för att det kan finnas läskiga figurer i spelet.

Betyg 4/5

Skrivet av:

Publicerad 7 november 2016 i Recensioner | Texter