Spelrecension: The Legend of Zelda: Skyward Sword

Betyg 5 av 5

Plattform: Nintendo Wii

Spelutvecklaren heter Nintendo. Mannen bakom spelidén heter Shigeru Miyamoto. Spelet handlar om Link som försöker hitta sin barndomsvän Zelda som har blivit kidnappad av en ond demon som heter Ghirahim.

Link är den stora huvudkaraktären i spelet. Det är han man spelar som. Han är en riddare som har gröna kläder med brynja under. Nästan lite likt Robin Hood. Han har svärd och sköld och även en pilbåge.

Stridsscen i öknen

Ganska snart i spelets början hittar Link ett mycket speciellt svärd som kallas för Skyward Sword, det här svärdet är starkare än ett vanligt svärd och kan även skjuta iväg uppladdade ljusblixtar mot fiender och utvalda aktiveringspunkter med mera. En ande vid namn Fi som ser ut som en kvinna med blå hud och bär en lila klänning, vägleder Link till ett tempel där svärdet finns. Det har funnits där sen urminnes tider, nerskickat av en gudinna. Link är utvald av gudinnan att vara bärare av svärdet och därmed kallas han för Goddess chosen hero (Gudinnans utvalda hjälte) som ska utrota ondskan. Anden Fi bor i svärdet och kommer att finnas med under hela äventyret, henne kan man rådfråga om man skulle få problem.

Vidare under spelets gång kommer man att hitta tre magiska eldsflammor: en grön, en blå och en röd på olika områden i spelet. Dessa flammor har förmågan att uppgradera svärdet bit för bit. När man har fått tag på den tredje sista flamman så förvandlas svärdet till det legendariska Master Sword, då det har fått sitt sanna form. Traditionellt sett har Master Sword varit med i nästan alla Zelda-spel sedan ”A Link To The Past” till Super Nintendo.

Link har en häst i vanliga fall men i just det här spelet har han en stor röd fågel som han flyger på. Dessa stora fåglar kallas för Lyftnings.

Link på sin Loftwing

Zelda är en barndomsvän till Link. Hon är dotter till rektorn på riddareakademin som Link går på. Hon är en ung kvinna med långt blont hår och bär en rosa klänning, men hon bär senare i spelet en vit klänning. Zelda har också en Loftwing, fast hennes är blå.

Ghirahim är skurken i spelet till skillnad från att det brukar vara Ganon i tidigare spel i serien. Ghirahim kallas för Demon Lord. Han ser ut som en människa med grå hud, vitt hår och bär en vit spandexdräkt med en röd mantel över sig. Manteln brukar han ta av sig när man slåss mot honom som boss och man får slåss mot honom tre gånger i spelet. Ghirahim använder flera typer av vapen. Bland annat olika svärd och magiska flygande knivar som han skickar iväg mot spelaren.

Jag tycker att spelet är väldigt bra. Både mysigt och dramatiskt med en släng av humor. Spelkontrollen är rent fantastisk. Man styr svärd och sköld med de två handkontrollerna, Wii-remote och nunchuck. Så som man viftar med Wii-remoten så rör sig även svärdet. Genom att stöta nunchucken åt något håll så gör man en tackling med skölden.

Grafiken är väldigt charmig och gullig, väldigt färgglatt. Man skulle nästan kunna tro att Disney Interactive har varit med och medverkat. Spelmusiken är helt underbar, otroligt vacker, ett flertal av låtarna faktiskt. Harmonisk så man kommer på bra tankar. Huvudlåten, som heter ”Ballad of the Goddess”, är min personliga favorit.

Exempel på när man hittar saker

Spelet rekommenderas från 12 år. Jag tycker att det är en lämplig åldersgräns.

Ett speciellt minne från spelet är första gången jag mötte en Lizalfos, en slags ödlekrigare med en järnförsedd arm och en spikklubbesvans. Svansen kan man ta som en skatt när man har besegrat den. Lizalfos kan även spruta eld. Som sagt, första gången jag mötte en Lizalfos så fick jag totalstryk. Det är bra att låta den här fienden attackera först och sedan invänta rätt tillfälle att själv attackera. Numera är detta faktiskt min favoritfiende i spelet.

Det finns ett pussel i ett område i spelet där jag fastnade rejält, så jag var tvungen att ta hjälp av en hjälpfilm. Dessa hjälpfilmer finns inbyggda i spelet ifall man skulle få problem.

Jag skulle kunna rekommendera det här spelet till de som vill ta del av ett fantastiskt äventyr med en massa charm och glada färger.

Betyg: 5/5

Skrivet av:

Publicerad 3 oktober 2016 i Recensioner | Texter