Spelrecension: The Last of Us

Av Christofer Kjellberg & Viktor Hansson

Tänk dig det värsta som kan hända, och lägg till 110% på det. Ungefär så är det i The Last of Us. En speciell svamp från Sydamerika har spridit sig över världen, den tar över människors hjärnor och styr deras kroppar.

Människor flyr sina hem till storstäder dit smittan inte har kommit än, det är inte många som vågar gå utanför murarna.

The Last of Us handlar om Joel, en 35-årig man som förlorade sin enda dotter när smittan började sprida sig. När det har hänt hoppar man 20 år framåt i tiden och då bor Joel i ett inhägnat Boston. Militären har tagit över och de som trotsar reglerna blir direkt avrättade.

Joels, och hans flickvän Tess, vapen har beslagtagits av en plundrare vid namn Robert. De måste leta upp Robert och konfrontera honom. Det är nu man får lära sig kontrollerna och hur man styr Joel. Det slutar med att man råkar döda Robert och militären börjar leta efter Joel och Tess. Under den här tiden träffar man en flicka som heter Ellie, hon har en speciell förmåga. Hon har blivit smittad men det funkar inte på henne, hon blir aldrig en zombie. Man får i uppdrag att hjälpa henne över landet till läkare som kan skapa ett antivirus från hennes blod och hudvävnad.

Efter att ha rymt staden kan man säga att spelet börjar på riktigt, ett långt äventyr väntar. Man går inte säker utanför stadens väggar, det är zombies överallt och man gör allt för att överleva. Joel och Ellie måste hjälpas åt för att klara alla hinder, fysiska som psykiska. Spelets utvecklare Naughty Dog har lyckats med att skapa ett emotionellt spel, där spelaren utsätts för gråt, glädje och även förundran. De får en att känna sig hjälplös och skräckslagen. Det är väldigt häftigt att gå igenom Amerikas många städer, de ser inte ut som de gör nu, utan allt har rasat. Gräset är 1 meter högt, buskar och träd har växt över byggnaderna och vilda djur vandrar på stadens gator.

Allt från ljud, ljus och grafik är helt otrolig. The Last of Us släpptes först till PS3 men har nu även släppts till PS4. Det är alltså ännu snyggare nu än när det släpptes.

Mer vill vi inte berätta, utan köp spelet och njut av en riktigt häftig upplevelse!

BETYG: 5/5

Betyg 5/5

Publicerad 25 augusti 2014 i Recensioner | Texter