Spelrecension: Far Cry 3

Av Christofer Kjellberg & Viktor Hansson
Vecka 12/2013

Plattform: PC, Xbox 360 & PS3

Fem rika ungdomar gör en jordenrunt-resa mest för festande och bad. Efter flera månader runt om på jordklotet bestämmer de sig för att åka båt långt ut på havet för att hitta en speciell ö, en ö de länge kommer att ångra att de besökte.

Du spelar som Jason, en ganska töntig rikemansunge, vars liv endast bestod av festande. När de fem vännerna anländer på ön blir de kidnappade ganska omgående av krigsherren ”Vaas”. Jason och hans flickväns bror hamnar i samma bur, som tur har hennes bror många år inom militären. De lyckas rymma från byn de blev satta i men hennes bror blir skjuten precis innan de är utanför. Jason fortsätter springa genom de höga snåren och den tjocka skogen, till slut är han utom fara.

Jason hittas av rebellernas ledare, vilka han får hjälp av att hitta sina resterande vänner på ön. Något som inte är värst lätt. Han får ett enkelt vapen men Jason har aldrig hållit i ett vapen, men detta är något han lär sig snabbt. Kanske lite väl snabbt, men spelet hade blivit tråkigt om man var tvungen att lära sig skjuta en längre tid. Det finns mängder av vapen, de låses upp ju längre fram i spelet du kommer.

Man blir ivägskickad till olika karaktärer under spelets gång, ena märkligare än den andre. Efter varje uppdrag går man upp i level och kan uppgradera sina färdigheter. När man gjort det får man tatueringar på sin underarm, ju högre upp i level du är desto mer tatueringar. Man tar även droger som ger dig hallucinationer, ibland vet man inte vad som är verkligt eller inte. Det kan bli ganska läskigt!

Ön är stor, riktigt stor, och miljöerna är många och varierande. Du kan tillexempel bestiga höga berg, vandra i djupa djungler eller köra båtar över gigantiska hav. Utsikten är minst sagt otrolig, och ett stort plus är så klart grafiken. I alla fall på PC, vilket är formatet jag har spelat på.

Krigsherren Vaas har fort och byar fulla med skjutglada fiender över hela ön, det är ditt uppdrag att ta över dessa byar och ge tillbaka dem till öfolket. Men det finns även andra uppdrag så som att jaga ett speciellt djur eller köra ett bil- eller båtrace mot rebellerna. Du har en karta vilket du kan se vart du är på ön, men till en början ser du inte värst mycket. Du måste då besöka och ta över de de många radiotorn som finns spritt över öarna för att låsa upp delar av kartan, detta kan vara svårt då man inte kan se dem på kartan utan du får gissa dig fram.

Far Cry 3 är inte speciellt svårt men ganska långt, i alla fall om du vill hitta allt. Och det finns mycket att hitta, hemliga grottor och tempel tillexempel, där finns det små reliker och brev som ger mer djup till berättelsen och information om varför samt hur kriget på ön startade.

Om du blir trött på att spela själv är det bara att hoppa in i flerspelarläget, där kan du spela mot människor över internet. Du kan även skapa egna banor direkt i spelet, det kan vara knepigt till en början men när du pillat runt lite blir det ganska enkelt.

Efter några timmar med Far Cry 3 rycks man med i den mystiska känslan av ön och jag gillar det! Slutet kan kanske vara lite tråkigt, men ger ändå ett bra avslut på historien. Så är du sugen på ett långt äventyr på en otroligt stor och vacker ö med märkliga människor tycker jag absolut att du ska köpa spelet.

Grafik: 5/5
Ljud: 4/5
Kontroll: 5/5
Story: 3,5/5

BETYG: 4/5

Betyg 4/5

Publicerad 19 mars 2013 i Recensioner | Texter