Spelrecension: Dead Space 3

Av Christofer Kjellberg & Viktor Hansson
Vecka 10/2013

Isaac Clark har efter många om och men överlevt attacken från Nechromorph, nu är hans dröm att förinta Nechromorphviruset äntligen aktuell.

Necromorph är ett sorts virus som anfaller människor och förvandlar dem till hemska mutanter. Även i de tidigare episoderna av spelserien slogs man mot Nechromorphsarna men man förintade aldrig viruset.

Som vanligt gestaltar man rollen som Isaac Clark, en teknisk ingenjör. Men i Dead Space 3 kan man äntligen spela med en kompis. Spelet är skapat för att kunna spela med en vän, men det går även att spela själv.

Isaac Clark och hans gamla polare åker till ett solsystem, Tau Volantis, de precis fått nys om. Där ska det tydligen gå att förinta Necromorphs. Tau Volantis är en snöplanet där det är väldigt kallt. Dead Space-serien brukar inte erbjuda några större miljöer, men Tau Volantis är stort, riktigt stort. Något som uppskattas då det är lättare att se fienderna, och när det är så kallt som det är där sprängs fienderna i bitar och flyger lite här och var, det är snyggt! Dead Space är en rymdskjutare och man vandrar mest runt på rymdstationer, därför är Tau Volantis ett uppfriskande tillskott.

Skrämselmomenten har spelets skapare Viceral Games sparat på, eller är man helt enkelt inte lika rädd efter de två tidigare spelen då fienderna attackerar på precis samma sätt. Det blir lite väl förutsägbart kan man säga. Fienderna är heller inte värst smarta, det blir lätt att rada upp dem och skjuta ner alla samtidigt.

Vid speciella arbetsbord kan man skapa och bygga egna vapen av föremål man plockat upp under spelets gång, detta är användbart och även väldigt häftigt. Man har några ”magiska” krafter, så som, att man kan frysa fiender och även dra ut vassa föremål från döda fiender och skjuta iväg dem mot köttmonstrena. Inget jättehäftigt kanske, men ändå användbart.

När en människa blivit attackerad av viruset förvandlas människans armar till sylvassa blad som den attackerar med. Men det är inte bara Necromorphs du slåss mot, det finns även elaka forskningssoldater som inte vill dig väl. Dessa är inte så svåra att besegra då de är ganska korkade.

Dead Space 3 är snyggt, riktigt snyggt. När man flyger runt i nollgravitation i rymden kan man se hur långt som helst. Det blir dock svårt att överleva då ens syre förbrukas snabbt, syrekapslar flyter runt lite överallt och man klarar sig nästan alltid ändå.

Jag har spelat Dead Space 3 på Xbox 360, men det ska även finnas till PC och PS3. Slutligen tycker jag ändå om spelet även om det är ganska lätt. Det känns kanske inte så nyskapande men jag hoppas nästa gång vi får träffa Isaac Clark att spelet är mer utvecklat och att Viceral Games har lagt ner mer tid på själva berättandet.

Betyg

Grafik: 4/5
Ljud: 5/5
Kontroll: 3,5/5

Betyg: 4/5

Betyg 4/5

Publicerad 7 mars 2013 i Recensioner | Texter