Spelrecension: Crysis 3

Av Christofer Kjellberg & Viktor Hansson
Vecka 9/2013

Tre rebeller bryter sig igenom Cell’s säkerhetsanordningar, till slut kommer de fram till kapseln och öppnar den. Ut stiger Prophet (Du). Du har blivit räddad och kan än en gång jaga rymdvarelserna som har invaderat jorden.

Crysis 3 börjar där 2:an slutar, du har blivit satt sovandes i karantän hos dina fiender Cell. Cell är världens största militära organisation. Rymdvarelserna ”Ceph” har efter sin dvala invaderat New York och Cell har gjort New York till ett gigantiskt växthus genom att bygga ett tak runt hela staden. Nu kommer inte rymdvarelserna ut.

Tidigt i spelet får Prophet visioner om den rymdvarelse som kontrollerar alla andra rymdvarelser, ”Alpha Ceph”. Han vet att han måste förgöra Alpha Ceph för att rädda jorden från ännu en massinvadering.

Precis som i föregångarna har man en superdräkt på sig vid namn NanoSuit. Den medför egenskaper så som osynlighet, snabbhet, styrka osv. Spelet låter dig använda dräkten på vilket sätt du vill, det är oerhört häftigt. Spelet går att spela med tangentbord och mus, samt en xbox 360-kontroll.

Spelets skapare ”Crytek” har länge varit kända för att göra otroligt snygga spel, Crysis 3 kan vara det snyggaste spelet någonsin och kommer förmodligen vara det i flera år till. I alla fall på PC, vilket är formatet jag har spelat på. Crysis 3 kommer även till Xbox 360 och PS3.

Det är viktigt att planera sina attacker så man inte står där i hörnet utan ammunition, det har man dräktens inbyggda kikare till. Med den kan man markera fiender och mycket annat. Efter du har markerat dem kan du se vart de är, hela tiden, vilket är otroligt användbart. För spelet är inte lätt, det krävs planering och koncentration.

Ett exempel kan vara: I ett stort rum med två våningar finns fem fiender spridda. Du inser att det är livsfarligt att bara rusa in, du väljer istället att markera fienderna och hacka (Ja, det kan man göra) det automatiska maskingevär-tornet som står i mitten av rummet. När den är hackad är den istället inställd på att skjuta ner allt utom dig, den är otroligt effektivt och skjuter nästan ner alla fiender i rummet.

Crytek slänger alltid in ett nytt vapen i varje spel i serien, i Crysis 3 är det en högteknologisk pilbåge. Till den får du elektiska pilar, vilket du kan skjuta ner i vattnet där fienderna står. Det finns två olika explosiva pilar, och vanliga pilar. Pilarna tar dock slut fort, det är då viktigt att plocka upp pilar du har skjutit iväg. Pilbågen är ett av spelets starkaste vapen, och det är väldigt tyst.

De olika fienderna är smarta, de kan kalla in förstärkning, smyga runt dig, slå ut din dräkt och göra dig sårbar. Till slut förstår man systemet och kan enkelt smyga runt och ta ner en fiende i taget. Animationerna är riktigt snygga, och skådespeleriet är välgjort.

Fansen till Crysis-serien har klagat på Crytek då de tyckte att Crysis 2 var för linjärt, detta är något Crytek har åtgärdat i och med 3:an. Nu är det relativt stora miljöer, därmed roligare att planera med strategiska attacker. De har även lagt till sidouppdrag som man kan hitta runt om i spelet. Du klarar spelet på 5-7 timmar, vilket är ganska normalt för dagens spel.

I spelets multiplayer finns det hela åtta olika spelsätt. Några av dem är Deathmatch, team deathmatch, capture the flag osv. Men det nya spelsättet ”Hunter” är nyskapande och intressant. Det går ut på att en spelare börjar som ”Hunter”, då har man en nanosuit och pilbåge. Denna persons uppgift är att jaga resten av spelarna som består av soldater. När ”hunter” har dödat en soldat blir denne soldat en hunter. Till slut är det bara en soldat kvar och han vinner om han inte är död när tiden runnit ut.

Crytek har nästan lyckats med allt, men det finns så klart alltid några skavanker. Ett av dem är att spelet kan vara för snyggt för många spelare då allas datorer inte är superdatorer. Men spelet ska även se bra ut på en medelmåttig dator. Det är också väldigt kort enligt mitt tycke och storyn är ibland lite väl primitiv. Men annars ett riktigt bra actionlir och avslutning på spelserien! KÖP!

Betyg

Grafik: 5/5
Ljud: 4/5
Kontroll: 4,5/5

Betyg totalt: 5/5

Betyg 5/5

Publicerad 1 mars 2013 i Recensioner | Texter